Vloerisolatie

Er zijn meerdere vormen van isolatie. U kunt denken aan dakisolatie, waarbij er isolerende platen of schuim in uw dak wordt geplaatst, maar ook bijvoorbeeld gevelisolatie of vloerisolatie. Over dat laatste gaan we het hieronder hebben.

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van uw huis. In Nederland kan er af en toe sprake zijn van een koude nacht. Hierbij kunnen temperaturen van -10 worden aangetikt. Het is dan fijn als u lekker warmpjes in uw bed ligt of ’s avonds voor de tv zit.

Vloerisolatie kan alleen worden aangelegd als er kruipruimte onder uw huis is. Dit is bij alle nieuwe huizen sowieso het geval. Dat is ook de reden waarom het aanleggen van vloerisolatie momenteel eerder regel dan noodzaak is.

Hieronder bespreken we verder wat vloerisolatie is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is het?

Via de kruipruimte van een huis kan koude lucht naar boven komen. De vloerisolatie zorgt ervoor dat deze koude lucht uw huis niet kan binnendringen. Aan de onderkant van uw vloer worden namelijk isolerende materialen aangelegd, bijvoorbeeld platen of schuim. Deze materialen zorgen ervoor dat de koude lucht in de kruipruimte blijft en dus niet in uw huis komt.

Hierdoor wordt de temperatuur van de kamer geregeld door de verwarming en heeft de kruipruimte er geen invloed op.

Het is ook mogelijk om aan de bovenkant van de vloer te isoleren. Hierbij wordt dan een isolerend tapijt aangelegd.

Voordelen

De voordelen van vloerisolatie zijn voornamelijk terug te vinden in de kosten. Door de vloerisolatie is het niet mogelijk voor de koude lucht om binnen te dringen. Hierdoor vallen de energiekosten een stuk lager uit.

Daarnaast heeft u bij vloerisolatie de keus uit meerdere soorten materialen. Het is aan te raden om hierover advies te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf.