Welke soort isolatie levert het meeste rendement op?

Een belangrijk onderdeel van uw huis is de isolatie. Dit wordt echter door veel mensen over het hoofd gezien. Hoe dit komt? Isolatie is namelijk niet zichtbaar met het blote oog. Het zit verstopt onder de vloer of onder het dak. Toch heeft het een hele belangrijke functie in uw huis. Het is daarnaast verantwoordelijk voor de hoogte van uw energierekening.

Het is derhalve zeker iets om altijd in de gaten te houden. Tegenwoordig heeft u de keus uit meerdere soorten isolatie. Uit deze soorten kunt u momenteel kiezen:

Hieronder bespreken we welke vorm het beste is.

Spouwmuur isolatie

De spouwmuur isolatie is de methode die het meest toegepast wordt in Nederland. Dit heeft twee redenen:

  • – Het is voordelig aan te leggen en dus kost het u niet zoveel geld.
  • – Het heeft van alle soorten isolatiemogelijkheden het hoogste rendement.

Als u gebruik maakt van spouwmuur isolatie, heeft u binnen drie tot vijf jaar uw investering al terugverdiend. Bij een dak- of vloer isolatie loopt dit al snel op tot 10 jaar.

De isolatie in een spouwmuur werkt dus het beste voor u. Daarnaast is het erg fijn dat het aanleggen ervan weinig geld kost. Dat is ook één van de redenen waarom het rendement het grootste is. Het bedrag dat terugverdiend moet worden is relatief gezien laag.

Minste rendement

Bij een dakisolatie heeft u het minste rendement. Dit komt doordat het dak het verste weg van de verwarming af zit. De vloer en de spouwmuur zitten veel dichter bij de bron van de warmte. Daarnaast is een dak gevoeliger voor bijvoorbeeld zware regenbuien of stormen.